Spread the love

Aira Samulin Tytär:- Kiti Samulin ei nuorena kutsunut isoäitiään isoäitikseen. Aira Samulin tunnettiin Airana kaikkialla Suomessa, minkä vuoksi hänet tunnettiin myös nimellä Aira Kit. Aira Samulin, 91, näki tyttärensä Pirjon viimeksi viisi päivää ennen Pirjon kuolemaa. Aira oli viimeinen henkilö, joka näki hänet. Pirjon kuolemasta ilmoitimme alun perin me, ryhmän naiset.

Aira Samulin Tytär
Aira Samulin Tytär

Istuimme Koskelan sairaalan terassilla nauttien ihanista kukista ja raikkaasta ilmasta, joka oli ympärillämme. Pirjo tunsi olonsa hieman väsyneeksi ja halusi mennä huoneeseensa hieman tavallista aikaisemmin. Pyysin kuitenkin häntä tuomaan minut etuovelle, minkä hän pystyi toteuttamaan.

Pirjo oli sellainen: hän yritti aina toteuttaa sen, mitä häneltä pyydettiin, ja hän otti aina muiden mielipiteet huomioon. Aira kertoo Iltalehdelle mitä haluaa sanoa ja jatkaa sitten:

Aulan näytöstä soi Glenn Millerin laulu, ja Pirjo kohotti kätensä arvostellen. Hän tanssi ja virnisti iloisesti koko illan. Liikkuimme tahdissa musiikin tahdissa. En kestänyt edes ajatusta, että näkisin sen vielä kerran. Lauantaina hän oli täysin kivuton nukkuessaan.

Muutaman kerran Kitin vanhemmat Jari ja Marjut olivat paikalla. Jari Samulin toimi tanssinopettajana Aira Samulin -tanssikoulussa sekä yhtyeen jäsenenä. Marjut oli valittu osallistumaan Miss Suomi -finaaliin 1976, mutta hän päätti vetäytyä kilpailusta mennäkseen naimisiin Jarin kanssa. Neiti ei mitenkään voinut odottaa lasta.

Kun Aira ja Jari aloittivat discotanssin SM-kisojen järjestämisen, heidät tunnettiin nimellä Travolta Finland, ja Jari matkusti ympäri kansaa opettamalla Travolta-tanssia ja muita diskotansseja. Talvella hän työskenteli punaisena paholaisena Rukalla, jossa hän opetti hiihtotunteja.

Aira Samulin Tytär
Aira Samulin Tytär

Olin isäni pieni tytär. Satojen tanssiopiskelijoiden edessä isä oli 190 cm pitkä, tumma ja hyvännäköinen. Puputossut ja vaaleanpunaiset vaatteet puettiin tanssiin heti esityksen jälkeen. “Minulla oli marsipaanipossun näköinen.”

Kitin perhe asui Espoon Haukilahdessa, Airaa vastapäätä. Heti kun Kiti näki Airan ajoneuvon ajotieltä, hän syöksyi tien yli ja huusi: “Aila!” postilaatikosta.

Kiti osasi tanssia discoa ja rumbaa viisivuotiaana, mutta hän ei osannut lausua R-kirjainta. Koska häntä kutsuttiin alueella matalaksi rakastajatarksi, hän joutui määrätietoisten kytkimien kohteeksi.

Sauli Miettisen Uskomaton Aira -kirjan mukaan Pirjo Samulin syntyi 1.4.1947 Helsingissä. Nuoren äiti asui tänä aikana oman äitinsä luona ja isä Helge Samulin perheensä kanssa vierashuoneessa. Aira ja Helge Samulin olivat olleet naimisissa hieman yli kahdeksan kuukautta, kun he tapasivat ensimmäisen kerran, eikä heillä ollut vielä yhteistä asuntoa.

Aira Samulin Tytär
Aira Samulin Tytär

Helge Samulin ja hänen anoppinsa eivät olleet puhesuhteessa, minkä vuoksi hän oli poissa lapsensa ristiäisistä. Myöhemmin he olivat niin raivoissaan keskenään, että Airan äiti kieltäytyi hoitamasta Pirjoa.

Pirjo joutui isänsä pyynnöstä orpokotiin, koska hänen vanhempansa joutuivat työskentelemään sitoumustensa vuoksi. Kustaankadulle viranomaiset pystyivät kolmen kuukauden suunnittelun jälkeen perustamaan oman studion vaatimattomalle perheelle.

By Nancy

%d bloggers like this: