Spread the love

Anniko Van Santen Zwanger – De vijftigjarige Anniko van Santen heeft goede hoop dat haar volwassen kinderen het starten van een gezin niet te lang zullen uitstellen. De gastheer heeft een geldige reden om de voorkeur te geven aan een onmiddellijke in plaats van een vertraagde introductie van haar kleinkinderen.

Anniko Van Santen Zwanger
Anniko Van Santen Zwanger

Anniko van Santen, werkzaam bij Opsporing Verzocht en al zestien jaar een bekend gezicht voor de publicatie, heeft ambitieuze doelen voor de nabije toekomst. Ze heeft nog steeds het verlangen om de wereld te zien, vloeiend Russisch te worden en veel tijd te besteden aan lezen.

Haar reactie is er een van volledige en totale verbijstering. De presentator van Opsporing Verzocht daarentegen lijkt minder last te hebben van zijn hoge leeftijd dan toen hij dertig was. Ze klaagt over het feit dat ze nooit meer een wonderkind zal zijn als ze in haar schilderachtige nieuwe hut in het bos zit. “Ik dacht toen: verdorie, nu kan ik nooit meer een wonderkind zijn.” En nu ik de grote 4-0 heb geslagen, kan ik er zeker van zijn dat ik nooit de jongste medewerker in het gebouw zal zijn.

“Het was op zijn zachtst gezegd een onvergetelijk jaar voor ons allemaal.” Het is een eenzame locatie, maar het is ook een vijandige. Doordat ik constant op mijn tandvlees loop, is het geïrriteerd en pijnlijk geworden. Ook al beschouw ik mezelf als een ‘eenling’, ik ben me gaan realiseren dat ik het mis heb om bij andere mensen te zijn.

Ik ging niet naar de montagekamer om met iemand te overleggen omdat ik alles naar mij had gemaild. Het staat ook vol met verontrustende inhoud, zoals overvallen en verkrachtingen, waardoor ik aan het wankelen ben en de steun van anderen nodig heb om me te helpen bij het verwerken van deze informatie.

Van Santen is sinds 1992 een bekend gezicht op RTL 4, waar ze twee shows voor kinderen presenteerde, Telekids en Cartoon Express. Beide shows zijn gericht op een jonger publiek.

Ze kon de hele wereld over reizen om zeldzame soorten te zien dankzij een samenwerking met het Wereld Natuur Fonds dat ze vormde voor dit project, dat begon als een studio-inspanning. Na afloop van Cartoon Express op zondagochtend zou Van Santen vervolgens Teleteens uitzenden voor de oudere kinderen in het publiek. Dit was een project dat niet lang duurde.

RTL 4 kreeg toestemming van Disney om hun shows en tekenfilms in de loop van de volgende drie jaar uit te zenden. Daarnaast werden het Disney Festival en Disney Cartoon Express beide gehouden bij Van Santen.

In het jaar 2000 maakte ze de overstap naar het werken bij de publieke omroep. Aanvankelijk werkte ze in een bepaalde hoedanigheid voor de TROS. Anniko’s Wilde Wereldreizen en Ranger Report waren niet de enige shows die ze presenteerde; ze organiseerde ook The World Wildlife News.

Aangezien het moeilijk zou zijn om iemand anders te vinden die voor mij kan invallen tijdens een live uitzending, moet ik extra goed voor mezelf zorgen. Hierdoor heb ik maar één keer een glimp van mijn moeder, die 78 jaar oud is, kunnen opvangen toen ze in Limburg was. Om samen te vatten, ik heb het grootste deel van dit jaar in afzondering in een hermitage geleefd.

Anniko Van Santen Zwanger

En na het afronden van haar bijenklas, overweegt ze om zich in te schrijven voor een aanvullende opleiding om als vervangend docent aan de slag te gaan. Ze zou willen dat ze minstens één keer per week in een klaslokaal kon werken. Als je bereid bent hetzelfde bedrag te betalen, kan het zijn dat je in de toekomst voor een klaslokaal staat. Plus Magazine citeert haar als volgt: “Het gaat er allemaal om wat je gelukkig maakt”, en ze wordt geciteerd om dit te zeggen.

Zijn Hongaarse vader en Nederlandse moeder zorgden ervoor dat hij zijn hele jeugd tweetalig onderwijs kreeg. Na de scheiding van haar ouders besloot ze de achternaam van haar moeder aan te nemen. Na haar afstuderen aan de middelbare school, schreef ze zich in voor een jaar lang psychologieprogramma.

Anniko hoorde van een familielid dat haar vader met spoed naar het ziekenhuis was gebracht vanwege een onverwacht medisch noodgeval. Ze keek overal om hem heen in de omgeving. “Hij was zo bang dat hij trilde.” Daarna begroette ik ze met: “Het is fijn je weer te zien.” Ik kon het woord ‘papa’ niet uitspreken.

Ik zal je vertellen wat ik het vreemdste vond: deze man had ogen die niet overeenkwamen met het mentale beeld van een storm die ik het grootste deel van mijn leven met me mee had gesleept. Er is niets zo schokkends als een oudere man die snikt, maar ik weerstond de neiging om toe te geven aan zijn smeekbeden, ook al was het best moeilijk. Ik verkondigde: “Ik streefde ernaar de sterkste te zijn”, en ik meende het.

Na zoveel jaren uit elkaar te zijn geweest, werd Van Santen overmand door emotie toen ze werd herenigd met haar vader. Het laatste wat ieder van ons tegen elkaar zei was: “Het is cool, er hoeft verder niets gezegd te worden.”

Zelfs nadat hij was overleden, was er nog steeds een sterk verlangen om meer over zijn leven te weten te komen, wat me verbaasde. Ik ben ook geïnteresseerd om meer te weten te komen over de intrigerende aspecten van zijn rug. Er zijn nog steeds oudere buren in de buurt, maar ik hebgeen idee wie ze zijn en of ze kunnen helpen.

Haar eerste blootstelling aan televisie kwam van haar werk bij de lokale omroep in Roerdalen, waar ze parttime werkte. Haar bijdrage aan dit artikel was een reportage over BOOS. Nadat RTL-Véronique van haar werk aan deze opname hoorde, werd ze in 1989 aangenomen voor de functie van omroeper bij het station.

Toen RTL-Matinee en VillaLux niet meer actief omroepden, werkte ze voor beide bedrijven (bij Wessel van Diepen). Toch hebben ze de beslissing genomen om het een kans te geven. Het was onmogelijk om niet verliefd op haar te worden, en toen we dat eenmaal deden, was er geen weg meer terug. Door samen te werken, hadden we allebei het gevoel dat we ons lot aan het vervullen waren. Zoals later bleek, was dit in feite al die tijd het geval. Aan het einde van de zes maanden zou een reactie met “oh nee, helemaal niet” nog vreselijker zijn geweest.

Volgens Van Santen had ze het heel moeilijk om afscheid te nemen van haar laatste partner. Je krijgt de indruk dat ze zo snel mogelijk open en eerlijk is geweest. Nadat ik ‘s avonds thuis was gekomen, vertelde ik mijn vrouw dat ik iets belangrijks met haar te bespreken had. Dat is de enige last die ik op dit moment kan dragen.

Ze zijn bijna twintig jaar samen dankzij hun negentienjarige huwelijk en hun twee kinderen, die nu 15 en 18 jaar oud zijn. Het is voor mij een luxe om te kunnen samenleven met iemand die mijn vak kent en kan anticiperen hoe blij of ongelukkig ik me kan voelen na een uitzending.

Anniko Van Santen Zwanger
Anniko Van Santen Zwanger

Daarnaast was Van Santen samen met Rob Verlinden te zien op RTL 4 Dierbare Vrienden om Flora Magazine (de voorloper van Eigen Huis & Tuin), Music City, RTL Snowmagazine en Dat Kan Ik Ook! (een tijdschrift over stoppen met roken).

By Nancy

%d bloggers like this: