Cengiz Kurtoğlu Biyografi – Türkiye’de doğan Laz göçmeni Cengiz Kurtolu, lisans eğitimini Türkiye’de bulunan Artvin Üniversitesi’nde almıştır. Cengiz Kurtolu, Türkiye doğumludur. Kurtolu, memleketinde bir çay firmasında tezgahtar olarak çalıştıktan sonra, daha sonra “Ciha Dağı Efsanesi” olarak anılacak olan bir topluluk kurarak müzik sektörüne geçiş yaptı. Bu süre zarfında müzisyenlik de yaptı.

Ankara’da ilk kez vatani görevi için rapor verdiğinde 20 yaşındaydı. 1979’da askerliğini Ankara’da bitirip ertesi yıl şehre geri döndükten sonra 1982’de İstanbul’a yerleşti. Bundan önce Ankara’da görev yapmıştı.
Bu tarihten sonra Cengiz Kurtolu’nun hayatında meydana gelen olaylar, hayatında önemli bir değişikliğe neden oldu. Amatör olarak yaptığı bir demo kasetti ve onu Ahn’ın müzik şirketine teslim etmişti.
5 Mayıs 1959’da Artvin Arhavi’de dünyaya gelen Cengiz Kurtolu, küçüklüğünden diplomasını aldığı ana kadar tüm eğitimini Artvin’de almıştır. Laz’da doğup büyüyen Kurtolu, yirmi yıllık zorunlu askerlik görevini yirmi yaşındayken Ankara’da tamamladı. Türkiye’deki bütün erkeklerden hizmet istendi. Aynı anda, çocuklarının ilki olacak olan Orçun’u doğurmayı yeni bitirmişti.
Kurtoğlu dönüş yolculuğunu tamamladıktan sonra bir süre Artvin’de durma kararı aldı. 1982’de İstanbul’a giderek efsanevi plak sanatçısı Ahmet Zor’a ilk kasetinin bir kopyasını hediye etti. Efsane plak çalar, kaseti kendisine ait olan ve sektörde bir ikon olarak kabul edilen plak çalarda oynattı. 1984 yılında kendi dağıtımını yaptığı Sen Sözden Anlayış adlı ilk stüdyo albümünü çıkardı.
Şarkıcı, “Sen Sözden Anla” adlı ilk albümünün yayınlanmasından sonra, neredeyse anında yıldızlığa meteorik bir yükseliş gördü. İlk albümünün adı “Sen Sözden Anlıyor”du ve tanınması uzun sürmedi. Başlangıçta sınırlı bir hayran kitlesine sahipti, ancak zamanla bu taban giderek daha fazla insanı kapsayacak şekilde büyüdü.
Gelin Olacaksın Unutuldun Gelin, Meyhane müziğinin en bilinen isimlerinden biri olarak kabul edilen Cengiz Kurtolu Türkiye’de doğdu. Başarısının büyük bir kısmı yazdığı “Yıllarım”, “Liselerim”, “Duvardaki Resim”, “Yokluğunun İlk Akşamı”, “Şarkımız” gibi şarkılara atfedilebilir. Kıvrılmış Aşk”, “Kabul Edemem” ve “Gece Olduğunda”.
Orçun Bora bir süredir evli ve üç çocuğu olan bir aile babasıdır; iki çocuğunun adı Aylin, bir çocuğunun adı Aydın. Söz konusu adam, “Onu dövdü” dedi. Cengiz Kurtolu’nun zorlu bir yetişmesinde üvey annesinin birinci etken olduğunu söylemesi en hafif tabirle üzücüydü.
Tanınmış sanatçı, otobiyografisinde, küçük bir çocukken üvey annesinin onu sık sık dayak ve diğer fiziksel istismar biçimlerine maruz bıraktığını ortaya koydu. Ona göre, bunu ona birkaç farklı vesileyle yaptı. Cengiz Kurtolu’ya göre, babası onu buz gibi soğuk olan ve dışarısı donarken neredeyse buz gibi olan suda banyo yaptırırdı.
Canlı etkinlik sırasında, tanınmış müzisyen gözyaşlarına boğuldu ve küçük bir çocukken annesinin aileyi terk ettiğini ve aile evinden taşındığını itiraf etti. İtirafını yaparken içi acıyla dolmuştu. Cengiz Kurtolu’nun babası başka bir hanımla yeni bir aile kurduğunda, yani Cengiz’in hayatı zorluklarla dolmaya başladığında.
“Ben 4 yaşındayken annem aileden taşındı ve babam başka bir kadınla evlendi” diye ekledi. “Onunla ilgili hiçbir anım yok.” Ondan sonra her türlü sorunu yaşamaya başladım. Zorlayıcı bir şekilde yetiştirilmemin başlangıcı, biyolojik babamla üvey annem olacak olan hanımın evliliği ile belirlendi.
Ben çocukken üvey annem beni hem fiziksel hem de zihinsel tacize maruz bıraktı. Kış aylarında babam beni buz gibi hissettirecek kadar buzlu suyla yıkardı. Ardından o meşhur sözleri söyledi: “O zaman beni döverdi.” Cengiz Kurtolu anlatmayı bitirdiğinde, gösterinin sunucusu Lerzan Mutlu duygulandı ve Cengiz’i bitirdiğinde ağlamaya başladı.
Kaynak’ın bildirdiğine göre Cengiz Kurtoğlu’nun sağlık durumunun iyi olduğu ve herhangi bir rahatsızlığının bulunmadığı bildirildi. Sayın Kurtolu, yakın arkadaşınız Cengiz Kurtolu’nun geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında ne biliyorsunuz?
1983 yılından bu yana Cengiz Kurtolu ve oğlu Orçun Bora Kurtolu sahne sanatçıları olarak aynı sahneyi paylaşıyorlar. Orçun Bora Kurtolu, Cengiz Kurtolu tarafından kendi şirketi Sima Müzik Prodüksiyon için yönetiliyor ve ikisi aynı zamanda müzik endüstrisinde de işbirlikçi.
Sırasında Ekim 2013’te düzenlenen ve ATV’de yayınlanan “Veliaht” adlı şarkı yarışmasında jüri üyeleri Zerrin Üzer, Kubat, Emre Altu, Yaşar Günacgün, Niran Ünal, Deniz Seki, Rafet el-Roman, Cengiz Kurtolu, Ümit Besen, ve Nükhet Duru. Ayrıca jüride kalan iki yeri Yaşar Günacgün, Hande Yener ve Orhan Hakalmaz doldurdu.
Bakan Hüseyin gibi, yarışmayı sunarken giydiği dekolteli elbiseye itiraz ettiği için “Valilik Görünür” yarışmasının ev sahibi olarak işinden kovuldu. Gözde Kansu’nun sunuculuk görevinden ayrılmasının ardından bu sorumlulukları üstlenmek üzere Murat Başoğlu getirildi.
Kubat, Emre Altu, Yaşar Günacgün ve elik Erişci ile birlikte Kubat, Emre Altu, Yaşar Günacgün ve elik Erişci de jüri üyeliği yaptı. Duruşmaya Orhan Hakalmaz başkanlık etti. Jürinin diğer üyeleri ise Cengiz Kurtolu, Ümit Besen, Nükhet Duru ve Hande Yener’di. Rafet El Roman ve Hande Yener de jüri üyeliği yaptı.
Gözde Kansu, Bakan Hüseyin’in onaylamadığı dekolteli bir elbise giydiğinin ortaya çıkması üzerine ‘Varis Veliahtı’ yarışmasının sunuculuğu rolünden kovuldu. Gösterinin sunuculuğunu Gözde Kansu’nun yerine Murat Başolu üstlendi.

Cengiz Kurtolu’nun en büyük oğlu Orçun Bora Kurtolu, 1983’te Sima Müzik Prodüksiyon olarak bilinen müzik prodüksiyon şirketini kurduğu zamandan beri onunla birlikte çalışıyor. Orçun Bora Kurtolu “Bora” olarak bilinir. Cengiz Kurtolu’nun tüm meslek hayatı bu ortakla birlikte çalışarak geçmiştir.