Elin Cullhed Familj

Spread the love

Elin Cullhed Familj: Elin Cullhed är 20 år gammal, och när hon är på semester med sin familj i York, där hon läser “The Journals of Sylvia Plath”, märker hon att varje liten bokhandel och antikaffären har en skylt som säger “The Journals of Sylvia Plath” .” I länet ligger graven för en amerikansk poet som har blivit något av en litterär mytologisk karaktär.

Elin Cullhed Familj
Elin Cullhed Familj

1963, när hon bara var 30 år gammal, engagerade hon sig, och hennes arv har tenderat att domineras av diskussioner om självmord snarare än litteratur. Elin köper ett exemplar av de nysläppta dagböckerna under sommaren det året. Sylvia Plath var en karaktär i sin dröm. Nej, hon hade en dröm att hon skulle skriva en bok om Sylvia Plath, vilket hon redan hade gjort. Vädret utanför mitt sovrumsfönster var molnigt och väldigt kallt, med temperaturer något under noll grader. Elin mådde dåligt av vädret.

Elin Cullhed Familj
Elin Cullhed Familj

Trots att hon var låst i ett stigande trötthetstillstånd (hon hade precis bokat en tid på vårdcentralen) hade hon två dagar innan slängt iväg ett nästan skrivet bokmanus. Manuset skrevs i form av korta berättelser om ett ungt, gift par författare som är förälskade i barn. Elin hade hoppats på att skriva ett stycke om sina upplevelser som mamma och författare, samt om hur skrivandet kan förändra ett förhållande.

Hon hade arbetat med boken i två år i hopp om att det skulle vara den perfekta boken för dem. Som ett resultat fick hon ett spetsigt mejl från sin utvalda förläggare, som förklarade att manuset var långt ifrån klart för publicering. Då och då blev Elin Cullhed varse att hon läste en text som inte längre fanns i hennes ägo.

Jag hade redan ritat ett stort streck runt mitt 40-årsfirande, gjort det till en liten boll och stoppat in den under mattan innan den någonsin började. Det faktum att Stefan var sjuk med hög feber och indikationer på halsont lagom till min födelsedag fick mig att känna det som om den sista strålen av hopp om en fest hade slocknat. Varför fyller jag alltid år mitt i månaden Vabbruari? 18 år senare är Elin Cullhed en utgiven romanförfattare som nu arbetar med en roman om Sylvia Plath, som är en av vårens mest omtalade böcker.

Euphoria, som boken heter, är en fiktiv skildring av poetens sista år på jorden. Det är tidigt 1960-tal och Sylvia och hennes man, den berömda poeten Ted Hughes, har flyttat till den engelska landsbygden från sitt hem i huvudstaden.

Med sina två små barn bor författarparet med dem i ett kråkslott i Devon och i romanen, som presenteras som en inre monolog, möter vi Sylvia, som är både frenetisk och rolig på samma gång. Hon är i konflikt mellan att bli mamma och att ha ett eget utrymme. Hon har en stark önskan att skriva och är upprörd på sin make, fruktad att hennes arbete skulle försummas till förmån för hans.

Elin Cullhed Familj
Elin Cullhed Familj

Min familj, å andra sidan, lyckades överraska mig totalt. Förmågan att bli överraskad är väldigt njutbar när förväntningarna är som lägsta. Det var en rejäl (om än lite kall) utomhusfest komplett med sång, champagne och dans. Jag fick fina kläder, samt ett härligt födelsedagskonstverk och en tjuvtitt på min systers mästerverk Euphoria. Det är svårt att inte känna sig förtjust.

Hon minns författaren från omslaget till en biografi som hennes mamma fick i julklapp någon gång på 1990-talet, och hon räknar med att läsa Plath för första gången kommer att bli hennes livs mest minnesvärda litterära upplevelse när hon gör det i år. Hon blir helt uppslukad av boken och hamnar långt bakom sina föräldrar på kvarterets små kullerstensgator.

%d bloggers like this: